+381 64 943 1942 udruzenje.destigma@gmail.com

Specijalistički / Kontrolni pregledi (Porodica / Negovatelji)

Da li Porodica ili Negovatelji starijih osoba sa mentalnim poremećajem zaslužuju pažnju?

Mentalni poremećaj kod starijih osoba  je prekretnica u životu svih bliskih članova porodice ili osobe negovatelji  koji brinu o licu koje ima ovakav zdravstveni problem. To je prekretnica u svakodnevnom životu koji se menja iz korena i sve se tada prilagođava osobi o kojoj brinete. Potpuno je normalno da to nekada bude naporno:  ubeđvanje, nagovaranje, objašnjavanje za iste stvari, za sitnice… Osobe sa mentalnim poremećajem zahtevaju mnogo više pažnje i strpljenja. Medicinski tim savetovališta je tu da pruži stručnu podršku članovima porodice ili negovateljima starijih osoba jer je strpljenje I pažnja takođe potrebna I vama.

Zašto je potreban Vaš odlazak na specijalistički pregled ?

Probajte da objasnite zašto je potrebno da Vi uradite specijalistički kontrolni pregled ?  Vama je potrebno  stručno mišljene radi bolje organizacije vašeg sopstvenog vremena, neophodno je da naučite kako da pristupite osobi o kojoj brinete, kako da je ohrabrite kao I da prepoznate sve “signale” ili simptome u određenim situacijama u toku dana.

Ukoliko je to moguće možete uključiti I ostale članove porodice. Sigurno se može naći neki način da svako doprinese. Ukoliko ste sami u svojoj brizi, medicinski stručni tim savetovališta “Destigma”  pruža potpuno rešenje u vašoj brizi o starijoj osobi sa mentalnim poremećajem.

Da li ste loša osoba ako vam nekada teško pada da negujete mentalno obolelu osobu?

Niste,

u moru različitih rešenja, objašnjenja i nepotpunih informacija kada su u pitanju zdravlje i nega osoba koja ne mogu da brinu same o sebi, kao i pomoć i podrška osobama koje neguju ta lica, bićete veoma zbunjeni, a želite :

  • najbolju moguću odluku
  • najbolji praktičan svakodnevni pristup
  •  najjednostavnije rešenje
  • da budete odgovorni prema onima koji to zaslužuju, a sami ne mogu
  • da vaše emocije budu važne
  • da vratite svakodnevni život u normalan tok

Sve to možete pronaći na jednom mestu u savetovalištu “Destigma” gde možete dobiti podršku, olakšanje, razumevanje jer tim medicinskih stručnih lica nalazi rešenje za vašu trenutnu “prekretnicu”.

Bez obzira da li imate člana porodice koji ima neki mentalni poremećaj ili oboljenje, ili ste negovatelj tu ste zbog vaše emocije i želje da olakšate i da pomognete toj osobi. Briga o nemoćnima jeste veliki izazov. Poput svega u životu, sve ima svoje uspone i padove. Tako i vaš put. Niste ga tražili, niste ga očekivali, ali desilo se i dajete najbolje od sebe. Isto kao i starije osobe sa mentalnim poremećajem, i vi se nekada možete osetiti bespomoćno. I to je u redu. Ni vi niste sami koliko god se to nekada činilo tako.

Kako da porodica ili negovatelji brinu o sebi ?

Da biste brinuli o nekom, ne smete zaboraviti da brinete i o sebi. Ukoliko imate poteškoća, nije sramota priznati to sebi i potražiti stručnu pomoć i savet. Možete se obratiti u savetovalištu “Destigma”i naći stručnu medicinsku podršku za osobe koje brinu o licima sa mentalnim oboljenjima.

Šta Vas čeka na specijalističkom kontrolnom pregledu?

Specijalistički kontrolni pregled u savetovalištu „Destigma“ je jedan veoma prijatan i oslobađajući razgovor koji obuhvata:

  • Razgovor o pacijentu o kome brinete
  • Pregled lekarske dokumentacije o pacijentu
  • Razgovor o vašoj svakodnevnoj rutini življenja i vašem praktičnom, medicinskom znanju o brizi pacijenta

Lekar specijalista na osnovu svih informacija koje je  prikupio (trenutnom stanju, pređašnjim bolestima pacijenta i njegove bliže porodice -anamneza), pruža savetodavnu mogućnost praktičnog rešenja I medicinskih uputstava koje su neophodne da bi vaš svakodnevni život bio vraćen u normalan tok.

Saznajte više  Farmakoterapija za Negovatelje

Dobrodošli 

Savetovalište “Destigma”

Pospešite Kvalitet Vašeg Života

Savetovalište “Destigma”