+381 64 943 1942 udruzenje.destigma@gmail.com

Radna i  Okupaciona Terapija

Šta je Okupaciona Terapija?

Okupaciona terapija obuhvata  manuelne, kreativne, rekreativne, obrazovne i socijalne aktivnosti u cilju dostizanja određene mentalne i psihičke funkcije pacijenta. Naš medicinski tim uspešno sprovodi niz metadoloških postupaka kroz koje pacijenti reintegrišu već postojeće veštine i znanja. Ova terapija podrazumeva svaku aktivnost, bilo da je fizička ili mentalna, koju postupno vodi stručno lice.

Zašto je ova terapija važna starim osobama sa mentalnim poremećajem?

Usled starenja je normalno da se nivo funkcionalnosti tela smanjuje, a kada dodate tome i postojeći mentalni poremećaj, kvalitet života se drastično smanjuje kod osobe kako fizički tako i mentalno. Primenjivanje svakodnevne nege je otežan članovima porodice ili negovateljima, jer starije osobe ne funkcionalno zaboravljaju neke osnovne svakodnevne stvari koje su nekada sa lakoćom obavljali.

Ukoliko brinete o starijoj osobi koja ima mentalni poremećaj, okupaciona terapija je adekvatan  način da joj pomognete da očuva i povrati pojedine funkcije. Na ovaj način, radi se na vraćanju samostalnosti pacijenta u obavljanju svakodnevnih obaveza. Terapija pacijentima pruža rekreaciju, vraća socijalizaciju i pospešuje kvalitet života, a istovremeno smanjuje pritisak na porodicu i negovatelje.

okupaciona-terapija-savetovaliste-destigma-1

Šta sve radi radnookupacioni terapeut?

Diplomirani terapeut našeg savetovališta,  pomaže pacijentima da vrate sposobnost i samostalnost u svakodnevnom životu, u postupku prevazilaženja fizičkih i mentalnih prepreka.

  • Postavlja pitanja i pregleda medicinsku dokumentaciju pacijenta
  • Vrši opservaciju obavljanja zadataka od strane pacijenta i procenjuje njegove sposobnosti
  • Pravi plan terapije
  • Određuje specifične ciljeve i vrste aktivnosti za pacijenta
  • Procenjuje pacijentov dom ili radni prostor kako se može prilagoditi što bolje njegovim potrebama
  • Pruža podršku pacijentu kroz primenu terapije i prati njegov napredak
  • kognitivni trening
  • Pruža podršku porodici i osobama koje neguju pacijente i informiše ih o planu i napretku terapije

Svaka terapija je individualno prilagođena pacijentu, jer su potrebe svakog pacijenta i poteškoće sa kojima se susreću različite. Osobama sa mentalnim poremećajima, terapeut postupno uči veštinama koje im pomažu u svakodnevnom životu, poput korišćenja javnog prevoza, upravljanja vremenom, poboljšavanjem koncentracije i mnogim drugim individualnim sposobnostima socijalizacije.

Zašto da odaberete savetovalište “Destigma” ?

Mi smo specijalizovano savetovalište za starije osobe sa mentalnim poremećajem i naš medicinski stručni tim sa dugogodišnjim iskustvom, pored okupacione terapije pruža i druge usluge koje su namenjene isključivo starijim osobama sa mentalnim poremećajem , kao istovremeno  i pomoć podrške članovima porodice ili negovateljima jer smatramo da i vi zaslužujete pomoć i olakšanje.

Metode koje se koriste u našem savetovalištu su prilagođene samo starijim osobama sa mentalnim poremećajima i njihovim potrebama. Stručan medicinski tim savetovališta ’’Destigma’’ na prvom mestu  shvata značaj  promena u vašem životu i životu osobe o kojoj brinete. Budite slobodni da nas kontaktirate, efikasno i odgovorno pružićemo vam sve informacije.

Saznajte više  Savetovanje

Dobrodošli

Savetovalište “Destigma”

savetovaliste-destigma-starije-osobe
grupa-za-poboljsanje-emotivne-stabilnosti-1
grupa-za-poboljsanje-emotivne-stabilnosti

Pospešite Kvalitet Vašeg Života

Savetovalište “Destigma”