+381 64 943 1942 udruzenje.destigma@gmail.com

Grupna Terapija za Negovatelje Starijih Osoba sa Mentalnim oboljenjem

Koje su osnove i principi Grupne terapije?

Terapeut vodi terapiju u grupi sa 6 do 12 osoba. U zavisnosti od potreba i karaktera pacijenta nekome će više odgovarati grupna terapija. Zbog međusobne interakcije članova grupe, izuzetno je značajna za osobe koje imaju problem u društvenim odnosima, sa poverenjem, samopouzdanjem i druge.

Koje su prednosti grupne terapije?

Tokom izlaganja svojih emocija, strahova i misli grupi, razvija se intimnost i poverenje između osoba u grupi. Grupnu terapiju čine članovi  porodice ili negovatelje starijih osoba sa  mentalnim oboljenjem razmenjujući emocije, strahove I misli ostalim članovima grupe koja pruža ne verovatnu podršku u potrebnom trenutku. Na osnovu zajedničkog problema koji dele članovi grupe, oni razvijaju osećaj da nisu sami, i sagledavaju isti problem iz različitih perspektiva. Najlakše je uočiti tuđ problem. Zato ova terapija je specifična jer se odvija kao ogledanje, pacijenti iako možda nisu svesni svog ponašanja, gledaju tuđe.

grupna-terapija-negovatelji-1

Sam razgovor o onome kroz šta prolazite olakšava, kao da vam pada teret sa srca. Osećaj izolovanosti postepeno nestaje jer počinjete da pripadate nekoj grupi, pronalazite se i vremenom podržavate jedni druge tokom terapije u rešavanju problema.Praktično grupa kao forma psihoterapije, deluje kao mreža podrške. U savetovalištu ‘’Destigma’’ možete pronaći:

 • Grupe podrške i „predaha“ za osobe koje neguju mentalno obolele starije osobe
 • Grupe za poboljšanje emocionalne stabilnosti
 • Psihoedukativne grupe
 • Grupe podrške za obolele od mentalnih poremećaja ili bolesti

Koja je uloga terapeuta na grupnoj terapiji?

 • Podstiče slobodu, spontanost i otvorenost u izražavanju emocija i misli
 • Usmerava članove ka otvorenoj međusobnoj komunikaciji
 • Predstavlja model ponašanja
 • Priprema ih na to šta ih čeka tokom ove psihoterapije
 • Podstiče slabije na otvorenost
 • Ne dozvoljava jačima da predvode terapiju
 • Tu je u svakom momentu da usmeri komunikaciju, podstakne, pusti spontano da se nastavlja

Da li morate da govorite sve na terapiji?

Članovi grupne terapije upućujemo da na terapiji ne govore samo ono što negovatelji žele, potrebno je shvatiti da ukoliko osobe žele da rade na svojim problemima, potrebno je biti što otvoreniji i spontaniji u komunikaciji,  ukoliko želite da uspešno rešite problem. Na samom početku, veoma je teško da dođete i potpunim neznancima pričate o vašim emocijama, strahovima, željama. Veoma je  neprijatno deliti najintimnije detalje tako spontano osobama koje prvi put vidite. Ipak, shvatićete da niste usamljeni već da I ostali članovi grupe imaju slične situacije. Ovakva razmena emocija i iskustava će oplemeniti vaš pogled na svet, na taj isti problem. Iako su nam problemi isti, razlikujemo se po načinu na koji ga rešavamo. Ovo je idealna prilika da olakšate sebi i da pronađete način da se suočite sa problemom i to sa punom podrškom. Posetite savetovalište ’’Destigma’’ i informišite se o grupama podrške kod našeg stručnog tima.

Pročitajte tekst Savetovanje

Dobrodošli

Savetovalište “Destigma”

 

grupa-za-poboljsanje-emotivne-stabilnosti-1
grupna-terapija-negovatelji
savetovaliste-destigma-porodica-negovatelji.

Pospešite Kvalitet Vašeg Života

Savetovalište “Destigma”