+381 64 943 1942 udruzenje.destigma@gmail.com

Grupe za Poboljšanje Emocionalne Stabilnosti

Šta znači biti emotivno stabilna osoba?

Emotivno stabilna osoba poseduju unutrašnju stabilnost, sigurnost i samostalnost, koje joj omogućavaju da bude ‘’imuna’’ na događaje i osobe iz spoljne sredine.Tuđa mišljenja, kritike, omalovažavanja, ponižavanja, razni životni događaji, sve to može ‘’poljuljati’’ osobu da izgubi sebe u momentu, da izgubi samopouzdanje u sebe, svoje sposobnosti i svoja dela, i da time naruši kvalitet svog života. Emotivno stabilna osoba  ima unutrašnjii mir i spokoj usled koga ne reaguje na okolinu na način koji bi ugrozio njen mir.

Kako negovanje mentalno obolelih starijih osoba utiče na emotivnu stabilnost?

Brinuti o nekome je odgovornost a starije osobe koje su mentalno obolele zahtevaju veoma visok stepen brige i nege. Pored  fizičkih aktivnosti i organizacije, svakodnevne  rutine , brigom o straijoj osobi delite I deo sebe. Veoma je teško ostati ‘’imun’’ kada uglavnom starije osobe sa mentalnim oboljenjem nisu ni svesne vašeg truda i požrtvovanosti, pa se često možete osetiti kao da niste dovoljno cenjeni, da niste dovoljno uradili. Svaki njihov korak možete doživeti kao svoj, svaki poraz kao svoj poraz.Možda ste usled njihove nesvesnosti zbog bolesti doživeli uvrede, poniženja, da sve što uradite nije dovoljno dobro, a opet znate da to nisu oni, nego govori njihova bolest. To vam ne olakšava niti vam pomaže da se osetite bolje.

Vaš život je dobio nov pravac, život vaše porodice isto, jer problem jednog člana se prenosi i utiče na ostatak porodice. Vremenom možete dovesti u još veći problem svoje najbliže, jer kao što  je ogroman pritisak i odgovornost na vama, i oni će osetiti vaše izostajanje i isključenje iz onoga što je nekada bila vaša svakodnevnica. Vi morate da završte svoje obaveze jer neko zavisi od vas, ali potrebni ste i svojoj porodici, a pre svega sebi.

Vreme čini svoje, a ispravan put je  da potražite savetovanje i informacije koje će vam pomoći i ukazati koje sve mogućnosti imate da lakše prođete kroz ovaj period. Ovo je proces koji pored obolelog člana, prolaze i svi koji brinu o njemu ili imaju odnos sa osobama koje brinu jer  jedan događaj izmeni toliko života.Koliko god da ste emotivno stabilni, konstantna izloženost svim emocijama i dešavanjima tokom brige o njima, vremenom uvek može dovesti do momenta slabosti i posustajanja. U redu je da se ne osećate uvek dobro i normalno je da vas nekad ‘’poljulja’’ nešto, jer Vi ste ljudsko biće puno emocija.

grupa-za-poboljsanje-emotivne-stabilnosti-1

Kako da pomognete sebi da budete emotivno stabilniji?

U savetovalištu ‘’Destigma’’ imamo stručno medicinsko osoblje čiji je rad i iskustvo usmereno ka starijim osobama koje imaju mentalno oboljenje, ali i za vas, koji brinete o njima i negujete ih. Postoje grupe koje vam mogu pomoći da izbegnete česte momente slabosti i da radite na sebi, svojim emocijama i svom unutrašnjem miru. Da biste brinuli o nekome morate se prvo pobrinuti za sebe. Nikada ne zaboravite da i vi vredite, i vi ste bitni i vase emocije isto. Pomozite sebi i svojoj porodici da se lakše suočavate sa situacijom I budete spokojniji i zadovoljniji.

Pročitajte tekst Savetovanje.

Dobrodošli 

Savetovalište “Destigma”

grupa-za-poboljsanje-emotivne-stabilnosti-1
grupa-za-poboljsanje-emotivne-stabilnosti-1
grupa-za-poboljsanje-emotivne-stabilnosti

Pospešite Kvalitet Vašeg Života

Savetovalište “Destigma”