+381 64 943 1942 udruzenje.destigma@gmail.com

Farmakoterapija za Negovatelje

Šta je Farmakoterapija?

Farmakoterapija jeste terapija medikamentima i prepisuje je lekar, u cilju lečenja bolesti i smanjenja tegoba. Terapija se prepisuje na osnovu tegoba pacijenta, ali i na osnovu farmakoloških ispitivanja kojima su ustanovljena dejstva medikamenata.

Koja je  uloga Negovatelja na pregledu i zašto je važna?

Starije osobe često imaju pridružene bolesti i koriste više različitih vrsta lekova. Pored toga, mentano oboljenje donosi svoju specifičnu terapiju.

Vi, kao osoba koja svakodnevno vodi brigu i negu o starijoj osobi sa mentalnim poremećajem, znate njeno ponašanje, tegobe, na koje simptome se pacijent žalio, možda sami primetite neku promenu. Sve je od izuzetne važnosti, svaka informacija. Zašto?

Sam lek se sastoji od jedne ili više supstanci. Zato tokom farmakoloških ispitivanja se analizira njegovo dejstvo, ali i njegova reakcija kada se kombinuje sa drugim lekovima i uticaj na sam ljudski organizam kada se unese.

Lekaru, pored vašeg zapažanja, koje mu može ukazati na problem, morate i znati koju terapiju i u kojim dozama pacijent već uzima za druge bolesti. Na taj način lekar može da prepiše adekvatnu terapiju, da zameni lek, promeni dozu. On će znati koje lekove neće smeti da kombinuje kako ne bi došlo do pogoršanja stanja.

Koje informacije je neophodno da saopštite lekaru?

  • Terapije koje pacijent već uzima i za koje bolesti
  • Tegobe na koje se pacijent žalio
  • Promene koje ste vi primetili u svakodnevnom životu kod pacijenta

Velika je odgovornst pratiti više terapija zato sve informacije o davanju leka pitajte odmah lekara, jer će te mu ih vi davati.

Šta je potrebno znati za svaki lek ?

  • Koliko dugo vremenski pacijent treba piti lek i koliko puta dnevno?
  • U kojim dozama treba piti lek ?
  • Kakvu reakciju na lek možete očekivati kod pacijenta?
  • Na koja neželjena dejstva trebate obratiti pažnju kako bi na vreme došli po zamenu terapije?

Šta da radite ukoliko vam je potrebna pomoć?

Potražite je. U zavisnosti od vrste terapije, ukoliko niste stručni za određene, možda budete morali da stalno vodite u dom zdravlja. To je opet komplikacija, da li imate prevoz, da li imate nekoga ko će u to vreme moći da odvede stariju osobu ukoliko vi ne možete i sl. Možda ćete naići na odbijanje pacijenta na terapiju, nekada vam se može činiti da je sve uzaludno i da ste sami.

Svaki problem je rešiv sa pravim informacijama. Organizujte se međusobno u porodici kako bi mogli da podelite svoj teret i obaveze. Nije sramota potražiti pomoć, to ne označava da manje brinete, samo je nekad stručna neophodna. Usled velikog stepena odgovorne brige o starijoj osobi sa mentalnim poremećajem ,  normalno je da vremenom sustiže mentalni I fizički umor I  da vam je nekada potreban način da olakšate sebi.

U savetovalištu ’’Destigma’’ možete se informisati kod našeg stručnog osoblja o uslugama koje pružamo u cilju pomoći poput kućne nege, o svim  aktivnosti koje imaju za cilj osamostaljivanje pacijenata u svakodnevnim životnim aktivnostima. Naše savetovalište je usmereno ka pomoći starijim osobama sa  mentalnim oboljenjem, kao I podrška osobama (članovima porodice, negovatelji),  koje ih neguju. Ne plašite se, pružite taj jedan korak da zajedno nađemo adekvatno rešenje.

Pročitajte tekst Savetovanje za Članove Porodice ili Negovatelje

Dobrodošli

Savetovalište “Destigma”

Pospešite Kvalitet Vašeg Života

Savetovalište “Destigma”